vc-header-02

Home > Sporten > MMA / Grappling

Door onze trainer: grootmeester Piet Verrips

Mixed Martial Arts (MMA)

MMA lijkt erg veel op Free Fight en wordt ook in de ring beoefend. Dat wil zeggen: in Nederland worden MMA-wedstrijden in de ring gehouden, maar in het buitenland in een kooi. Vandaar ook de naam “kooigevechten”. MMA is tegenwoordig in Nederland enorm gegroeid en veel veiliger geworden, met name ook door goede matchmaking. Er zijn echter geen rope-escapes. Het stoten op de grond is toegestaan en er is geen 30 seconde regel bij het grondwerk.

Grappling

Grappling is een vorm van worstelen waarbij het gaat om het controleren van een tegenstander zonder stoot en traptechnieken, maar door middel van werpen, klemmen, en verwurgingstechnieken.

Shooto grappling

In de Shooto grappling worden punten toegekend aan de tegenstander die de andere tegenstander controleert van bovenaf voor de posities waarvandaan hij zou kunnen stoten. Een positie is meer punten waard naar mate het eenvoudiger zou zijn om te stoten, en moeilijker is voor de tegenstander om te verdedigen. Uiteraard men kan winnen bij Submission.

Shaolin Kempô

In de jaren 50-60 heeft Sifu GK Meyers na omzwervingen in Azië, en de bestudering van diverse stijlen hier in Nederland zijn eigen Kempô systeem ontwikkeld. Door onder andere technieken uit het Goyu karate, Kyokushikai karate, Ju jutsu het Indonesische Kun Tao en het Okinawa Kempô is een heel eigen stijl ontstaan. Vervolgens heeft hij het Shao Lin Kempô genoemd.

Shao Lin is een verwijzing naar de oorsprong van vele vechtstijlen, zowel Chinees als Japans.Als oorsprong van het Kempô (Chuan-fa )worden Boeddhistische monniken uit India als eerste genoemd, welke het Boeddhisme verbreiden en betrokken waren bij de oprichting van de eerste Boeddhistische kloosters in China, met de naam Shao Lin. Er schijnen er wel 300 geweest te zijn over heel China verspreid, vandaar Noord- en Zuid Shao Lin.

Zo zijn er dus in China 10 tallen stijlen die de naam Shao Lin voor hun stijlnaam dragen. Wij gebruiken woord Kempô wat Japans is ( Chinees Chuan-fa ) omdat onze stijl dichter bij de Japanse dan de Chinese oorsprong staat. Kempô komt trouwens nog in vele Karate stijlen voor in de vorm van oude kata’s. Om maar een paar voorbeelden te noemen, in het Kyokushinkai de kata Tensho, in het Goju ryu met ook de kata Tensho en Sanchin. Het Kempô dat ik beoefen en onderwijs, bestaat nog steeds uit, Ki-hon, Saifat en Kumite uit de eerste jaren van het Kempô.

Echter in al de jaren is het Kempô in ontwikkeling geweest, en uitgebreid met vele waardevolle technieken. (wat niet wil zeggen dat alle oude technieken niet meer worden beoefend.) Bijvoorbeeld, er is een mix van worstelen en Jiu jitsu aan toegevoegd. We kennen trouwens ook zelfverdediging, zoals stokpareringen en mesweringen.

Trainingen

De lessen zijn opgebouwd uit een warming up met rekoefeningen. Daarna volgt de Ki-hon, dit is het klassikaal trainen van de basishandelingen zoals trappen, stoten en combinaties. Vervolgens gaan wij kata’s lopen. Kata's zijn looppatroon waarin met een of meerdere denkbeeldige tegenstanders wordt gevochten.  Dit heeft als doel ademhaling, ritme, timing en vechtconditie te oefenen.

Om de trappen verder te oefenen en om eens een keer echt hard te raken, gebruiken wij daarna een trapkussen.  
Hierna gaan we over tot het oefenen van Kumite’s. Dit zijn op volgorde ingetrainde aanval- en verdediging technieken.
Wat weer wordt gevolgd door freestyle technieken, met worpen en vervolgt echnieken op de grond, zoals klemmen en verwurgingen.
Op de grond, trainen wij de technieken verder met variaties en technische uitleg. Aan het einde wordt staande gevochten, of wordt op de grond door geknokt.

Doelstelling:

Het opdoen van wedstrijdervaring zodat je eigen niveau en het nationaal grapplingniveau gaan stijgen.

Openingstijden

DagTijd
Maandag Gesloten
Dinsdag 19.15 - 22.00
Woensdag 15.45 - 18.00
19.15 - 21.00
Donderdag 18.45 - 21.30
Vrijdag 18.00 - 21.00
Zaterdag 10.45 - 12.30

calibris-bord-medium