vc-header-02

Home > Nieuws & Artikelen > Column Wout Kist Rings > Voetschimmel een lastige aandoening voor vechtsporters!

Behalve boksers, trainen de meeste vechtsporters (ringsporters) op blote voeten. Die voeten dienen dan ook schoon te zijn. Helaas meur je soms de kleedkamer uit wanneer sommige hun schoenen uit doen om met jou te gaan sporten. Lekker met die voeten dezelfde mat op waar jezelf ook op moet trainen!


Veel sporters weten het niet eens dat zij voetschimmel hebben, wanneer zij een kloofje tussen hun teen voelen.. Reden om eens om raad te vragen bij Bahia van der Veen, een vrouw die zelf jaren lang fanatiek kickbokste bij Tom Harinck en later bij haar man free fight trainer Oscar van der Veen uit Nieuwegein. Bahia van der Veen, heeft haar eigen pedicure- en nagelstudio. Zij heeft zich gespecialiseerd in Diabetisch, reuma en schimmeldiagnostiek. Het is van ongekend belang dat (vechtsporters) hun voeten goed onderhouden. Vechtsporters besteden vaak veel aandacht aan hun conditie, techniek, voeding kleding en eventueel schoeisel. De voeten echter zijn een ondergeschoven kind. Een goede voetconditie is van groot belang. Bij vechtsporters worden de (blote) voeten extra belast. De meest voorkomende klachten zijn schimmelvoeten en schimmel(kalk)nagels. Deze aandoeningen zijn zeer besmettelijk.

Bahia van der Veen voor haar salonHoe ontstaan schimmelinfecties?
De sporen van schimmels bevinden zich vooral in gemeenschappelijke ruimtes als douches, zwembaden, sporthallen, sauna's en natuurlijk ook de vloeren in de ring. Wanneer men daar op blote voeten rondloopt, komt men bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Wanneer men vervolgens de voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor de schimmelinfectie gelegd. Je bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.Hoe herken ik schimmelinfecties?


Schimmelnagels:

verkleuring van een nagel in wit/geel

verandering van de witte of gele kleur in geelbruin

de nagel verdikt, wordt hobbelig en brokkelig

de nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten

pijnlijk door de verdikking van de nagelsVoetschimmel:

  • wordt in de volksmond vaak zwemmerseczeem genoemd
  • jeuk tussen de tenen maar ook onder en bovenop de voet
  • pijnlijke kloofjes
  • natte schilferende plekjes tussen de tenen
  • er kunnen korstjes ontstaan en wondvocht kan vrijkomen
  • infecties met duidelijk rode rand worden ringworm infecties genoemd

 

Wat te doen bij deze infecties?

Schimmelnagels
Je kunt de infecties zelf voorkomen door na het douchen de voeten en tenen goed af te drogen. Zo min mogelijk op blote voeten lopen in openbare
ruimtes. Kantoenen of wollen sokken dragen. Draag schoenen van ventilerend materiaal zoals leer. Een behandeling van een pedicure werkt ondersteunend bij het genezingsproces. Deze kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken wat de
genezing bevordert.Voetschimmel

Deze is goed te behandelen met Lamicil once. Er worden goede resultaten mee bereikt. Bij aanhoudende klachten of ontstekingen direct een huisarts raadplegen.

Het regelmatig bezoeken van een pedicure draagt ertoe bij dat de conditie van de voeten en nagels optimaal blijven. Ik heb regelmatig (vecht) sporters in mijn studio die ik behandel.
Voethygiëne is must voor iedere (vecht) sporter.Een mawashi geri op het hoofd van de tegenstander is mooi maar dan wel zonder schimmelsporen!Wout Kist in samenwerking met Bahia van der Veen

Vechtsportcentrum Wout Kist op mijnalbumVechtsportcentrum Wout Kist op YouTubefacebook_logo

Openingstijden

DagTijd
Maandag Gesloten
Dinsdag 19.15 - 22.00
Woensdag 15.45 - 18.00
19.15 - 21.00
Donderdag 18.45 - 21.30
Vrijdag 18.00 - 21.00
Zaterdag 10.45 - 12.30
We hebben 26 gasten online

calibris-bord-medium