vc-header-02

Home > Nieuws & Artikelen > Column Wout Kist Rings > Korten op loon bij sportblessures, april 2008

Wout schrijft regelmatig een column in het blad Ring Sports. In april verscheen de onderstaande column.

Korten op loon bij sportblessures

 
Deze kop was 27 maart jongstleden te lezen in de Telegraaf, naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad.

Bij die uitspraak betrof het een vrachtwagenchauffeur wiens werkgever een deel van zijn loon inhield, omdat de werknemer al voor de zoveelste keer geblesseerd raakte door het zaalvoetbal. In plaats van 100% doorbetaling, kreeg de werknemer de wettelijke minimumbetaling van 70% van zijn loon. Dit is dus voortaan toegestaan. Toen ik dit las, was ik blij dat dit een voorbeeld betrof van een zaalvoetballer en geen vechtsporter. Ja, want dat vooroordeel is snel gemaakt. De discussie over “korten op loon bij sportblessures” was al langer aan de gang.

Zo luisterde ik twee weken geleden naar een discussie over dit onderwerp op BNR-radio. De verslaggever  van deze omroep zei  tegen één van de aanwezigen in de studio tijdens deze discussie; “Tja ik kan mij voorstellen dat wanneer een werknemer op een risicosport als  ‘full contact kickboksen’ zit, ook maar de consequenties moet dragen als het mis gaat.”  Lekker weer zo’n ongenuanceerde uitspraak, maar het geeft wel aan hoe de leek tegen onze vechtsport aankijkt.

Die leek, die dus niet weet dat het ‘full contact  kickboksen’ zoals hij dat zo mooi noemde, een veel veiligere sport is die beoefend wordt door mensen die er keihard voor moeten trainen en oefenen alvorens zij hun been een beetje hoog de lucht in kunnen krijgen. Dit in tegenstelling tot die mensen die maanden niets doen en dan ineens één of twee weken fanatiek gaan skiën of snowboarden en dan het grote risico lopen op een gipsvlucht terug.

Als ik terugkijk op al die jaren van lesgeven in Free Fight en Kickboksen, dan kan ik constateren dat wij bijna geen verbanddoosjes hebben hoeven vervangen. En de blessures die wij hadden, konden vaak adequaat verholpen worden met een stukje pleister, tape of een cold pack . De meeste blessures en afmeldingen kreeg ik door van de deelnemers die inderdaad tijdens een potje zaalvoetbal door hun enkel gingen of een knie verdraaiden.

Niet dat ik wil afdoen op zaalvoetbal, skiën, snowboarden of andere mooie sporten, maar men moet niet gelijk gaan wijzen naar de vechtsport!

En dan nog iets om over na te denken:  Een werknemer die na vele jaren niets aan sport doen een vet hart met dichtgeslipte vaten en hoge bloeddruk heeft ontwikkeld, of overspannen is geworden doordat hij zijn stress niet kwijt kon in bijvoorbeeld een lekker potje sparren, die zich uiteindelijk (langdurig) ziek moet melden, willen de werkgevers die ook gaan korten op hun loon?

 

Wout Kist

 

bokser in hoek met ijs op knie

Zit je straks als je een sportblessure hebt in de hoek waar de klappen vallen? 

 

Vechtsportcentrum Wout Kist op mijnalbumVechtsportcentrum Wout Kist op YouTubefacebook_logo

Openingstijden

DagTijd
Maandag Gesloten
Dinsdag 19.15 - 22.00
Woensdag 15.45 - 18.00
19.15 - 21.00
Donderdag 18.45 - 21.30
Vrijdag 18.00 - 21.00
Zaterdag 10.45 - 12.30
We hebben 26 gasten online

calibris-bord-medium