vc-header-02

Home > Nieuws & Artikelen > Column Wout Kist Rings > Vakantiegevoel met vechtsport

Heerlijk, het is binnenkort weer zover, vakantie! Of je nou weg gaat naar het buitenland, of in eigenland een bestemming zoekt, dan wel thuis blijft, vakantie daar kijk je naar uit. Heerlijk relaxen of een actieve vakantie, lekker uit de sleur. Dus ook even niet meer trainen?


Dat laatste is voor veel actieve vechtsportbeoefenaars lastig en kan ook echt een probleem opleveren, wanneer je bijvoorbeeld kort na je vakantie een wedstrijd hebt.  Maar ook als het geen probleem voor je is, kan het goed zijn om tijdens je vakantie een paar keer  “recreatief” te trainen. Want vakantie is voor velen genieten, liggen aan het strand met een hapje en drankje(s) en gezellig uitgaan.

Bezoek een sportschool!

Prima ontspannen, maar een klein beetje je vechtsportconditie op peil houden mag dan ook wel. Ten eerste om een terugval te voorkomen, maar ook omdat het leuk en lekker is! Vooral in het buitenland kan het leuk zijn een sportschool te bezoeken en zodoende daar vechtsportvrienden te leren kennen. Leuk hun trainingen en methoden een keer mee te maken, goed voor jou ervaring en die van hun! Vergeet niet dat wij uit Nederland een goede reputatie hebben op vechtsportgebied, dus vaak zijn de buitenlandse vechters heel benieuwd hoe en waar jij zelf traint. Als je van plan bent een sportschool op te zoeken, vraag dan of je als toerist losse lessen mag betalen, want vaak willen zij je voor een maand laten dokken en misschien ga je tijdens je verblijf wel helemaal niet zo vaak als dat je in de eerste instantie van plan bent. Ook leuk om een t-shirt van je eigen school mee te nemen, om eventueel na een geslaagde training te ruilen met een shirt van de school waar je hebt meegetraind.  Een origineler souvenir kan je voor jezelf niet uitzoeken!

Kijk eventueel voor je weg gaat op het  internet  waar je in de buurt van je vakantiebestemming een sportschool kunt vinden, dat scheelt een hoop zoeken ter plaatse.


Meenemen

Je hoeft tijdens je vakantie helemaal niet afhankelijk te zijn van een sportschool. Gelukkig niet, want soms is zo’n sportschool  gesloten in vakantietijd, of er is er domweg  geen één in de buurt. Zelf neem ik altijd in zo’n situatie een aantal zaken mee als ik op vakantie ga: Ik heb mijn vriendin Gerrie bij me, kickbokser  in hart en nieren dus met wat oefeningen val ik haar niet snel lastig, wat een mazzel! En natuurlijk, de Ring Sports. Die gaat mee in het plastic, zodat we daar lekker wat te lezen hebben! Verder vind je in mijn koffer, een springtouw, een tennisbal aan een touwtje, sportkleding met t-shirt van de club, multivitaminen en proteïnepoeder. De proteïnepoeder laat ik in de originele verpakking om problemen bij de douane te voorkomen, “klinkt als, lijkt als, smaakt anders”!

Nog iets om niet te vergeten, neem je bitje en tok mee, eventueel scheenbeschermers. De eerste twee nemen geen ruimte in. Bokshandschoenen kan je vaak nog lenen als je geen ruimte meer hebt in je koffer. Springtouw spreekt voor zich, kan je altijd ergens rustig achteraf springen. Voor de buikspieren, doe situps, die kan je overal doen.

Wout voor vliegtuig Transavia 


Alternatieven

De tennisbal aan een touwtje? Bruce Lee deed dat al: Je hangt het balletje op een gewenste hoogte, bijvoorbeeld aan een boomtak en je hebt een prima richtpunt om naar te stoten of te trappen. Je kunt natuurlijk ook pad’s of een trapkussen mee nemen, prima, maar dan heb je weer een partner nodig en je moet ook de ruimte hebben om het allemaal mee te nemen. Vooral  bij een vliegvakantie is dat vaak het probleem.Indien je geen trapkussen op je vakantiebestemming hebt en je zit aan het water, kijk dan eens of je van iemand met een boot een zogenaamd “stootwilgje”  oftewel een “stootboei” kan lenen. Dat is zo’n kunststof met lucht gevulde langwerpige boei die men aan de boot hangt om te voorkomen dat deze hard de walkant raakt. Perfect om te gebruiken als trapkussen (met een partner) en niet kapot te krijgen. Verder kan je gebruik maken van de zwaartekracht door op te drukken, op trekken, kniebuigingen, enz. Kuiten en benen kan je trainen door een lange trap  met veel treden op te zoeken. Je gaat in tempo naar boven en relax weer naar beneden.

Vooral in warmere landen zijn diverse maten kunststof flessen te koop met mineraalwater. Door die te bewaren en te vullen met water of zand heb je prima gewichten voor wat krachttraining. Op een keienstrandje in Italië gebruikte ik zelfs de zwerfkeien. Op een smal laag muurtje deed ik met de stenen flyes en benchpress. Ik weet dat het behelpen is, maar als je graag even wat wilt trainen dan doe je toch wat. Honger maakt rauwe bonen zoet!

In het water

Zwemmen is natuurlijk altijd goed voor elke sportman of vrouw. Maar als je het ondiepe gedeelte opzoekt en je staat tot je nek in het water, dan kan je prachtig je beentechnieken trainen. Voorwaartse, zijwaartse en cirkelende high-kicks. Je kan ze heerlijk trainen en het valt onder water niet zo op. Ze kunnen hoogstens denken dat je niet kan zwemmen! Vakantie is een prima gelegenheid om dagelijks even wat rekoefeningen te doen, zodat je ieder geval soepel blijft en na je vakantie weer lenig kan starten.


Voeding

Multivitaminen  en proteïne neem ik mee omdat je tijdens vakantie vaak anders en makkelijker eet. Het risico is dan dat je toch niet voldoende vitaminen, mineralen en eiwitten naar binnen krijgt en die heb je als sporter wel nodig..


Zo dit zijn even wat ideeën en ik weet zeker dat je zelf als je op het strand ligt te dromen in de warme zon, jij nog veel meer leuke trainingsideeën  kunt bedenken. En anders mag je het ook bij dromen laten en ga je lekker weer sporten als je bruin en uitgerust  weer je eigen vertrouwde sportschool bezoekt!


Fijne vakantie.  Ush!


Wout Kist

Vechtsportcentrum Wout Kist op mijnalbumVechtsportcentrum Wout Kist op YouTubefacebook_logo

Openingstijden

DagTijd
Maandag Gesloten
Dinsdag 19.15 - 22.00
Woensdag 15.45 - 18.00
19.15 - 21.00
Donderdag 18.45 - 21.30
Vrijdag 18.00 - 21.00
Zaterdag 10.45 - 12.30
We hebben 26 gasten online

calibris-bord-medium