vc-header-02

Home > Sporten


Tijdens de veteranenles worden diverse vechtsport disciplines, gedoseerd en verantwoord beoefend. De les wordt telkens afgestemd op de individuele vraag van de deelnemer(s). Er zal om die reden ook in groepjes getraind kunnen worden. Ook een op de persoon afgestemde krachttraining in het naast de dojo gelegen krachthonk is tijdens deze les mogelijk.

Lees meer...

K1 training is een training die gebaseerd is op de regels en mogelijkheden van het K1 vechten. Het is dus een mix van staande vechtsporten zoals Kickboksen, Muay Thai, Karate, Taekwon-do binnen het kader van regels van het K1.

K1 is een uit Japan opgericht en gevestigd begrip

K staat voor K - sport, zoals Karate, Kickboxing, Kempo, Kyokushin en 1 voor de nummer ONE, de sterkste strijders in ONE gewicht klasse. In een Full Contact K - 1 Tournament, vechten strijders van alle soorten Martial Arts, meestal Kickboxing en Karate, uit de hele wereld tot de twee sterkste strijders overblijven voor de finalestrijd. De wortels van Kickboxing kunnen gevonden worden in Muay Thai en Kyokushin Karate.

Lees meer...

Door onze trainer: grootmeester Piet Verrips

Mixed Martial Arts (MMA)

MMA lijkt erg veel op Free Fight en wordt ook in de ring beoefend. Dat wil zeggen: in Nederland worden MMA-wedstrijden in de ring gehouden, maar in het buitenland in een kooi. Vandaar ook de naam “kooigevechten”. MMA is tegenwoordig in Nederland enorm gegroeid en veel veiliger geworden, met name ook door goede matchmaking. Er zijn echter geen rope-escapes. Het stoten op de grond is toegestaan en er is geen 30 seconde regel bij het grondwerk.

Grappling

Grappling is een vorm van worstelen waarbij het gaat om het controleren van een tegenstander zonder stoot en traptechnieken, maar door middel van werpen, klemmen, en verwurgingstechnieken.

Shooto grappling

In de Shooto grappling worden punten toegekend aan de tegenstander die de andere tegenstander controleert van bovenaf voor de posities waarvandaan hij zou kunnen stoten. Een positie is meer punten waard naar mate het eenvoudiger zou zijn om te stoten, en moeilijker is voor de tegenstander om te verdedigen. Uiteraard men kan winnen bij Submission.

Shaolin Kempô

In de jaren 50-60 heeft Sifu GK Meyers na omzwervingen in Azië, en de bestudering van diverse stijlen hier in Nederland zijn eigen Kempô systeem ontwikkeld. Door onder andere technieken uit het Goyu karate, Kyokushikai karate, Ju jutsu het Indonesische Kun Tao en het Okinawa Kempô is een heel eigen stijl ontstaan. Vervolgens heeft hij het Shao Lin Kempô genoemd.

Shao Lin is een verwijzing naar de oorsprong van vele vechtstijlen, zowel Chinees als Japans.Als oorsprong van het Kempô (Chuan-fa )worden Boeddhistische monniken uit India als eerste genoemd, welke het Boeddhisme verbreiden en betrokken waren bij de oprichting van de eerste Boeddhistische kloosters in China, met de naam Shao Lin. Er schijnen er wel 300 geweest te zijn over heel China verspreid, vandaar Noord- en Zuid Shao Lin.

Zo zijn er dus in China 10 tallen stijlen die de naam Shao Lin voor hun stijlnaam dragen. Wij gebruiken woord Kempô wat Japans is ( Chinees Chuan-fa ) omdat onze stijl dichter bij de Japanse dan de Chinese oorsprong staat. Kempô komt trouwens nog in vele Karate stijlen voor in de vorm van oude kata’s. Om maar een paar voorbeelden te noemen, in het Kyokushinkai de kata Tensho, in het Goju ryu met ook de kata Tensho en Sanchin. Het Kempô dat ik beoefen en onderwijs, bestaat nog steeds uit, Ki-hon, Saifat en Kumite uit de eerste jaren van het Kempô.

Echter in al de jaren is het Kempô in ontwikkeling geweest, en uitgebreid met vele waardevolle technieken. (wat niet wil zeggen dat alle oude technieken niet meer worden beoefend.) Bijvoorbeeld, er is een mix van worstelen en Jiu jitsu aan toegevoegd. We kennen trouwens ook zelfverdediging, zoals stokpareringen en mesweringen.

Trainingen

De lessen zijn opgebouwd uit een warming up met rekoefeningen. Daarna volgt de Ki-hon, dit is het klassikaal trainen van de basishandelingen zoals trappen, stoten en combinaties. Vervolgens gaan wij kata’s lopen. Kata's zijn looppatroon waarin met een of meerdere denkbeeldige tegenstanders wordt gevochten.  Dit heeft als doel ademhaling, ritme, timing en vechtconditie te oefenen.

Om de trappen verder te oefenen en om eens een keer echt hard te raken, gebruiken wij daarna een trapkussen.  
Hierna gaan we over tot het oefenen van Kumite’s. Dit zijn op volgorde ingetrainde aanval- en verdediging technieken.
Wat weer wordt gevolgd door freestyle technieken, met worpen en vervolgt echnieken op de grond, zoals klemmen en verwurgingen.
Op de grond, trainen wij de technieken verder met variaties en technische uitleg. Aan het einde wordt staande gevochten, of wordt op de grond door geknokt.

Doelstelling:

Het opdoen van wedstrijdervaring zodat je eigen niveau en het nationaal grapplingniveau gaan stijgen.

In ons Vechtsportcentrum kunnen de beoefenaars naast de diverse vechtsporten krachtsport beoefenen, dit ter ondersteuning van de vechtsporten. Het is algemeen bekend dat voor bijna elke serieuze sportbeoefening ondersteunende krachtoefeningen van belang zijn. Vooral bij vechtsport is krachttraining onmisbaar. Dat begint al in de training, denk aan opdrukken en buikspieroefeningen. Het is bewezen dat prestaties verbetert kunnen worden door gerichte krachtoefeningen met gewichten en fitness-apparaten. Voor iedere beoefenaar zijn er persoonlijke wensen. De persoon wil bijvoorbeeld sterker worden in de ledematen, om zodoende sneller en harde te kunnen stoten en trappen. Maar ook voor de worstelaar of judoka zijn diverse krachtoefeningen onmisbaar. Voor de wedstrijdvechter kan krachttraining een uitstekend hulpmiddel zijn om verantwoord zwaarder of lichter te worden. Maar ook de sporter die “gewoon” wat strakker en sterker wil worden, is krachttraining aan te bevelen.

Lees meer...

Stootzaktraining is één van onze meest populaire lessen. Je kan deze les dan ook meerdere malen per week volgen (zie rooster).

Wat is Stootzaktraining?
In deze les van een uur oefen je je technieken op een aan het plafond hangende stootzak van 1.80 of 1.50 m. De les begint net als alle andere lessen met het groeten. Vervolgens wordt de warming up gedaan. Hierin zijn ook altijd rek-, strek-, kracht- en buikspieroefeningen opgenomen. De les wordt afgesloten met een cooling down en het afgroeten.

Lees meer...

Kickboksen is een populaire vechtsport die ontstaan is in Thailand en de USA. Bij Kickboksen mogen naast bokstechnieken ook traptechnieken gemaakt worden. Het beoefenen van Kickboksen is onder andere goed voor je algehele conditie, spieropbouw, coördinatie, lenigheid en zelfvertrouwen.

Lees meer...

Kickboksen en Thaiboksen lijkt sterk op elkaar, er zitten eigenlijk maar twee grote verschilllen tussen:

  • Bij Kickboksen mogen geen ellebogen gebruikt worden, terwijl dit bij thaiboksen wel is toegestaan;
  • Knietechnieken naar het hoofd bij Kickboksen zijn uitsluitend toegestaan bij A-partijen (hoogste categorie). Bij alle lagere categorieën zijn alleen knieën naar het lichaam toegestaan.

K-1 is een erg populaire vechtsport die gebaseerd is op kickboksen en karate. Bij K1 duren de rondes 3 x 3 minuten, bij Kickboksen en Thaiboksen is dat 5 x 3 minuten. De regels zijn die van het Kickboksen, wat wil zeggen dat er geen ellebogen gebruikt mogen worden en er geen grondwerk is. In tegenstelling tot bij Kickboksen is clinchen (het elkaar bij de nek vasthouden) verboden.

Meer artikelen...
Vechtsportcentrum Wout Kist op mijnalbumVechtsportcentrum Wout Kist op YouTubefacebook_logo

Openingstijden

DagTijd
Maandag Gesloten
Dinsdag 19.15 - 22.00
Woensdag 15.45 - 18.00
19.15 - 21.00
Donderdag 18.45 - 21.30
Vrijdag 18.00 - 21.00
Zaterdag 10.45 - 12.30
We hebben 26 gasten online

calibris-bord-medium