vc-header-02

Home > Over ons > Regels > Dojo etiquette

Dojo etiquette: respect voor elkaar, de leraar en de ruimte

Naast specifieke huisregels zijn er regels voor vechtsporten in het algemeen. Dit wil nog wel eens per sport of sportschool verschillen, maar de basis is overal zo'n beetje hetzelfde. Wij hebben de wijsheid niet in pacht en gaan uit van de onderstaande dojoregels.

Als je de dojo (oefenzaal) betreedt groet je eerst voor de mat (tatami) waarmee men zeggen wil: tijdens mijn verblijf in deze oefenruimte gedraag ik mij volgens de regels van het Budo. Budo is vrij vertaald zoiets als de weg van de Japanse Krijgskunsten/vechtsporten. Soms wordt  ook wel de term Bushido gebruikt . Dit betekent vrij vertaald zoiets als “De weg (Do) van de Krijger (Bushi). De regels staan hieronder opgesomd.

 1. Reinheid van lichaam
 2. Concentratie en aandacht bij alles wat je doet
 3. Stil zijn als de leraar spreekt en goed naar hem luisteren
 4. Respect voor een ieder en niemand pijn doen tijdens het trainen van technieken
 5. Met iedereen trainen. Dus ook met iemand die je misschien niet aardig vindt!
 6. Geduld betrachten
 7. Geen ruzie maken
 8. Blijf beheerst in alles wat je doet
 9. Geen technieken oefenen die niet voorgedaan zijn door de leraar
 10. Schone en passende kleding welke zonder beschadiging moet zijn
 11. Vraag aan je leraar of je de mat mag verlaten in geval van nood (plassen!)
 12. Niet leunen of hangen tegen muren of Ringtouwen
 13. Geen eet –of drinkwaren op de mat
 14. Geen schoenen op de mat (behalve goedgekeurde vechtsportschoenen)
 15. Op tijd aanwezig zijn in de les, aanwezigheid melden op presentielijst, voor aanvang

Dit zijn eigenlijk de ongeschreven wetten en is een onderdeel van de Dojo-etiquette.

Groetceremonie

De sempai (hoogste in rang/leeftijd) van de aanwezige leerlingen) geeft alle commando’s die betrekking hebben op de groetceremonie. Door de trainer kan ook een leerling aangewezen worden voor de groetceremonie.

Als je begint met de training ga je op jouw plaats staan in musubi dachi. Voeten naast elkaar met de hakken tegen elkaar en de tenen iets naar buiten, handen langs het lichaam. Meestal doen we dit in rijen van drie of vier.

Zorg dat je kleding goed  zit (judogi of karategi) en dat je band (obi) correct geknoopt om je middel zit (uiteinden even lang). Hierna ga je in opdracht van de trainer in seiza (op de knieën op de grond) zitten. Hierna wordt de meditatieve houding aangenomen welke voor elke budosport weer iets anders kan zijn!). Dit wordt za-zen genoemd. Dit doe je door door je knieën te zakken en (links eerst!)op je knieën te gaan zitten, tenen uit de mat en gaan zitten op de wreef van beide voeten. Met je achterwerk dus op de beide hakken. Nu de knieën iets uit elkaar. Rug recht.

De groetprocedure

Je buigt voorover en plaatst eerst je linkerhand op de mat gevolgd door je rechterhand. Op de grond maak je met beide handen met duimen en wijsvingers een driehoek (Kanku symbool). Nu pas maak je een buiging van ongeveer 30 graden voorover. De billen blijven in contact met je hielen. Kijk niet naar de grond, maar zolang mogelijk naar voren. Altijd alles in de gaten blijven houden (alertheid!). Dit wordt zanshin genoemd. Dit heeft te maken met het feit dat je een krijgskunst beoefent. Na ongeveer 1 seconde richt je je weer op. Eerst je rechterhand en dan de linkerhand van de mat halen en rechtop gaan zitten.

Groetcommando’s

 • Sensei ni rei (voor je leraar groeten)
 • Shihan ni rei (voor een hogere leraar groeten)
 • Otokani rei (voor elkaar groeten)
 • Kiritsu (opstaan). Eerst rechtop, dan de tenen in de mat zetten, nu eerst het rechterbeen, dan linkerbeen tijdens het opstaan

Nu kan de les beginnen.

Afgroeten

Aan het einde van de les gebeurt weer precies hetzelfde! Met als extra voor het afgroeten: het commando Mokuso.

Wordt het commando Mokuso gegeven? Doe dan je ogen dicht en concentreer je je op de les die komen gaat en vergeet je de normale wereld en treedt je binnen in de Budowereld. Adem in door je neus en uit door de mond. Adem langzaam en geconcentreerd via de buik.
Nu komt het commando Mokuso Jamé. Dit betekent einde concentreren en ogen open. Daarna het afgroeten zoals eerder omschreven bij de aanvang van de les. Denk er aan bij het aflopen van de mat opnieuw de zaal te groeten.

Bron: Paul Jansen  bijgewerkt Free Fight Federatie FFF

Vechtsportcentrum Wout Kist op mijnalbumVechtsportcentrum Wout Kist op YouTubefacebook_logo

Openingstijden

DagTijd
Maandag Gesloten
Dinsdag 19.15 - 22.00
Woensdag 15.45 - 18.00
19.15 - 21.00
Donderdag 18.45 - 21.30
Vrijdag 18.00 - 21.00
Zaterdag 10.45 - 12.30
We hebben 26 gasten online

calibris-bord-medium