vc-header-02

Home > Sporten > Kickboksen > Wat is Kickboksen en hoe ziet een les eruit?

Kickboksen is een populaire vechtsport die ontstaan is in Thailand en de USA. Bij Kickboksen mogen naast bokstechnieken ook traptechnieken gemaakt worden. Het beoefenen van Kickboksen is onder andere goed voor je algehele conditie, spieropbouw, coördinatie, lenigheid en zelfvertrouwen.

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen mogen worden gebruikt. De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het begin jaren 70 populair werd. Het kickboksen in de U.S.A. is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. Het kickboksen in Japan heeft zich van harde karatestijlen uit ontwikkeld met invloeden van het Muay Thai.

Karate en taekwondo
Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Toch is de manier van trappen afkomstig uit het muay thai anders.Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende vormen van competitie. Bij karate en taekwondo draait het om het scoren van punten, terwijl je bij muay thai iemand zo hard mogelijk wil raken. Elleboogstoten zijn in het kickboksen, anders dan bij de traditionele vorm Muay Thai (Thaiboxing), niet toegestaan.

Kickboksen gebeurt in een ring. De deelnemers dragen handschoenen. Scheenbeschermers worden soms, dit is afhankelijk van de organiserende bond, gedragen tijdens nieuwelingenpartijen. Het kickboksen is opgedeeld in een viertal klassen, te weten:

1. N-klasse (nieuwelingen)
2. C-klasse
3. B-klasse
4. A-klasse

Wanneer je bevorderd wordt naar een hogere klasse verschilt per kickboksbond.Vaak besluiten de vechter zelf of de trainer dat hij klaar is voor een hogere klasse.

In Nederland
Kickboksen in Nederland is eerder afgeleid van de Japanse variant en lijkt meer op Thaiboxing dan op het Amerikaanse Full-Contact. Het kickboksen in Nederland lijkt op het van Eurosport bekende K-1, alleen mag er wel geclincht worden. Hoe snel de clinch opgebroken wordt is afhankelijk van de klasse en kickboksbond en bij sommige wedstrijden zijn elleboogstoten ook toegestaan, men spreekt dan van Thaise regels of full muay thai.

In het kickboksen zijn er verschillende wedstrijdvormen:

* Het semi-contact (pointsfighting): Het is de bedoeling te scoren door trap-en stoottechnieken. Een trap op het hoofd is 2 punten waard, een gesprongen trap naar het hoofd 3 punten, een trap naar het lichaam 1 punt en een gesprongen trap naar het lichaam 2 punten. Elke stoot is 1 punt waard.

Telkens als er een punt gescoord wordt, wordt de wedstrijd stilgelegd.
Het light-contact (continuous): Je scoort punten dmv trappen en stoten en je blijft continu doorvechten tot de vooropgestelde tijd en het aantal rondes voorbij is. De wedstrijd wordt slechts af en toe stilgelegd wanneer er een foute techniek gebeurt (waarschuwing of minpunt) gegeven wordt. De winnaar is diegene met het meeste aantal punten aan het einde van het gevecht, of wanneer er een knock-out plaatsvindt.
Het full-contact: Bijna hetzelfde als light-contact, enkel gaat het er hier meestal iets harder aan toe. Knock-outs zijn meer frequenter.

Voordelen van kickboksen
Door te kickboksen ontwikkel je zowel kracht, conditie, spieren als lenigheid. Je weet je zelf te verdedigen en wordt zelfverzekerder.
In de lessen leer je ook je medesporters, de dojo en de trainers te respecteren.

Hoe ziet een les eruit?
Een kickboksles bestaat altijd uit een warming up, rekken en een cooling down. Er worden diverse technieken getraind door elkaar op de handschoenen te slaan of door trap- en stoottechnieken op een stootkussen te oefenen. Daarnaast zijn buikspieroefeningen en opdrukoefeningen vast onderdeel van de les. Het sparren is een belangrijk onderdeel van de training. Als je niet wilt sparren, is de Stootzaktraining een goed alternatief.

Iedere les begint en eindigt met het uiten van een gezamenlijke groet als teken van respect naar de trainer, de leerlingen en de dojo.

Vechtsportcentrum Wout Kist op mijnalbumVechtsportcentrum Wout Kist op YouTubefacebook_logo

Openingstijden

DagTijd
Maandag Gesloten
Dinsdag 19.15 - 22.00
Woensdag 15.45 - 18.00
19.15 - 21.00
Donderdag 18.45 - 21.30
Vrijdag 18.00 - 21.00
Zaterdag 10.45 - 12.30
We hebben 26 gasten online

calibris-bord-medium