vc-header-02

Home > Links > Sitemap

Regelmatig wordt ons gevraagd hoe Free Fight nu eigenlijk is ontstaan. Hier volgt een uitgebreid antwoord.

In het begin van de 70-er jaren ontstond er een groeiversnelling in de variaties van verschillende (oosterse) gevechtsporten.
Er was na het judo al karate, toen kwam er kickboksen, full-contact karate en Bruce-Lee met zijn Kung-Fu en veel later zijn Jeet Kune-Do. Al snel was judo totaal niet interessant meer. Na het zien van de films van Bruce Lee en de serie “Kung Fu” was er alleen nog maar belangstelling voor staand leren vechten, liefst met veel hoge schoppen. Het Koreaanse Taekwon-do werd dan ook razend populair.

Door al die variëteit in  vechtsporten (steeds meer kwamen er bij: Penchak Silat, Aikido, Hapkido, kenpo, kempo, Muay Tay enzovoorts) ontstonden er ook veel verschillende wedstrijdvormen met zo vele verschillende regeltjes, dat je door de bomen het bos niet meer kon zien..
En iedereen vond zijn of haar vechtsport de beste. Er ontstonden “hokjes”.

charles001
In Den Haag had Charles Dumerniët een vechtsportschool met dojo waar hij diverse vechtsporten doceerde. Daarnaast was hij bewegingsdocent aan het Rijks-Conservatorium. Hij richtte het IOG op (Internationale Organisatie Gevechtsporten) en organiseerde wedstrijden die voor alle in die tijd bestaande vechtsporten toegankelijk waren. Met andere woorden, alle vechtsporten kwamen tegen elkaar uit, met afgesproken regels, dusdanig dat er zo veel was toegestaan dat iedere vechter gebruik kon maken van zijn eigen favoriete technieken. Hij noemde het Free Fight!

Free Fight Federatie

Charles Dumerniët organiseerde met zijn IOG vele wedstrijden van 1969 tot en met 1994. Daarnaast onderwees hij in zijn dojo in de Weimarstraat te Den Haag vele jaren Free Fight. De IOG werd later omgedoopt tot de FFF (Free Fight Federatie) en kreeg als functie het verbeteren van de structuur van het Free Fight, zoals  het organiseren van opleiding, graduaties enzovoorts.
De voorzittershamer werd in 1994 overgedragen aan Wout Kist, die samen met Oscar van der Veen een belangrijke rol vervuld in de organisatie van het Free Fight. Oscar van der Veen en Wout Kist, geven al sinds 1983 Free Fight lessen aan de politie in Utrecht en hebben beiden een vaste kern van serieuze leerlingen om zich heen. Het Free Fight van Charles Dumerniët miste een onderdeel., namelijk het doorvechten op de grond. In de 70-er jaren was iedereen gefixeerd op de prachtige staande gevechten. Het Free Fight van Dumerniët, veranderde wat dat betreft weinig.

freefightfederatie Rings Fighting Network

Chris Dolman (worstelaar en judoka)  heeft het Free Fight doorontwikkeld, door nog meer met worsteltechnieken en staande technieken te mixen en het gebruik van een boksring. Ook werkte hij samen met de Free Fight Federatie om er een volwassen graduatiesysteem bij te ontwikkelen. Zo ontstond het RINGS Free Fight. RINGS werd donateur lid bij de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG) en Wout Kist zat als bestuurslid van RINGS Holland bij de FOG. Zoals net aangegeven wordt wedstrijd Free Fight beoefend in een boksring.

Dit was een doorbraak! Na het grote Free Fightgala in 1995 georganiseerd door RINGS Holland, was het Free Fight van Chris Dolman een feit. Het kon niet meer stuk! Althans.. Erica Terpstra, de toenmalige Staatssecretaris van Sport, vond van wel!  Er werd een onderzoek ingesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport naar de verharding van de vechtsporten. Echter... Uit het rapport bleek dat Rings Holland en de Free Fight Federatie (met de sportschool van Wout Kist) als perfect uit de bus kwamen.

In het staande gevecht zijn alle technieken uit de bestaande (erkende) vechtsporten en het kickboksen toegestaan. In tegenstelling tot A en B partijen kickboksen zijn knieën naar het hoofd bij Free Fight toegestaan. Op de grond (1 hand aan de vloer) zijn alle worstel en judotechnieken toegestaan. Ook zijn stoten op het lichaam op de grond toegestaan. Bij de A partijen (2 x 5 minuten of 1x 10 minuten) zijn stoten op het hoofd toegestaan bij het grondgevecht. Na 1 minuut echter wordt het grondgevecht door de scheidsrechter onderbroken en moet men weer staan. Bij beginnerpartijen geldt de 30 seconden regel nog.

Het gevecht wordt gewonnen door: opgave tegenstander, knock-out, of minpunten van de tegenstander: rope-escapes (deelnemer geeft op door onderste ringtouw te pakken), door een “down” (deelnemer gaat even neer en/of krijgt 8 tellen). Drie down is gelijk aan een rope escape. Drie keer, betekend tevens einde van de partij. Dit zijn in een notendop de spelregels (zie ook RINGS-reglement op www.rings.nl)

Free Fight kent ook veel zelfverdedigingtechnieken die in de dojo getraind worden. Het overgrote deel van de beoefenaars, doet geen wedstrijden maar traint recreatief en kan zichzelf testen door aan examens mee te doen, maar ook dat is geen verplichting.

Samenwerking

Samenwerking tussen Rings Holland en FFF was van groot belang voor de toekomstige ontwikkeling van de sport en werd een feit.  Nu, vele jaren later, is Free Fight een volwassen en erkende sport geworden. Rings Holland is “marktleider” en staat op eenzame hoogte op de ladder van erkenning.
De FFF werkt nog steeds nauw samen met RINGS en de resultaten liegen er niet om. Zo zijn er bijvoorbeeld de nieuw opgezette graduatie eisen en de seminars die elk jaar weer georganiseerd worden. Ook de Dan-gradenregistratie werd dankzij deze fusie gerealiseerd. Mede door de jarenlange ervaring  in het Free Fight en de bijdrage in organisatorische ontwikkelingen is de toenmalige Free Fightclub in Culemborg en Schalkwijk (nu dus actief Vechtsportcentrum Wout Kist in Beusichem) niet alleen een school van het eerste uur, maar ook een “bakermat” geworden van het Free Fight in Nederland.
Veel jong talent wordt daar geboren, niet alleen in de wedstrijdsport maar ook op het gebied van nieuwe sportscholen en trainers. Een goed voorbeeld is sportschool “John Verstegen”. John Verstegen, een leerling geboren en getogen in de school van Wout Kist, is nu zelfstandig trainer.
Ook onze eigen trainer, Melvin Geutskens, is een exponent van deze ontwikkelingen.

Duidelijk mag zijn dat de geschiedenis van Free Fight en Vechtsportcentrum Wout Kist niet los van elkaar staat. Dit maakt ons centrum de plek voor de beginnende en de gevorderde free fighter!

Vechtsportcentrum Wout Kist op mijnalbumVechtsportcentrum Wout Kist op YouTubefacebook_logo

Openingstijden

DagTijd
Maandag Gesloten
Dinsdag 19.15 - 22.00
Woensdag 15.45 - 18.00
19.15 - 21.00
Donderdag 18.45 - 21.30
Vrijdag 18.00 - 21.00
Zaterdag 10.45 - 12.30
We hebben 25 gasten online

calibris-bord-medium